guide: tænd det bedste bål

Guide: Tænd det bedste bål

Ønsker i at komme mere ud naturen disse dage og gerne vil lære at starte et bål? Vi har samlet en guide: tænd det bedste bål

Er det tilladt?

Et par gode råd angående området du tænker at starte et bål ved. Tag altid sikkerhedsforanstaltninger alvorligt.

  • Find ud af om det er tilladt at tænde bål, der hvor du er.
  • Find ud af om du må samle ved fra skovbunden.
  • Tænd aldrig bål hvis det blæser meget.
  • Tænd aldrig bål hvis der er tørt.
  • Tænd aldrig bål hvis ilden kan brede sig.
  • Tænd aldrig bål tæt på buske og træer.
  • Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden.
  • Sluk altid dit bål, når du er færdig med det.

Huskeliste til start af bål

Vær sikker på at have alle de nødvendige ting og sager til at starte bålet med inden i tager afsted

  • Tørt brænde (eg, bøg, fyr eller gran)
  • Tørre kviste og spåner
  • Avispapir
  • Ild (lighter, tændstikker, strygestål)

Brænde til bål

Ved flere bålpladser i statsskovene er der lagt brænde ud, som man frit kan bruge. Alternativt kan man samle grene og kviste i skovbunden. Vælg brænde, efter hvad du skal bruge bålet til

Bøg, eg og birk: Sværere at antænde. Brænder med få flammer og mange gløder. Velegnet til glødebål, der giver strålevarme og lavere temperaturer over længere tid. Bruges når man skal stege kød eller bage brød. Og til at varme sig ved.

Gran, fyr og poppel: Let at antænde, brænder hurtigt, med store flammer og meget varme, men danner kun få gløder. Det er godt til mad som pandekager, der kræver flammer og meget varme.

Start med et pyramidebål

Afhængigt af, hvad I skal bruge bålet til, skal I bygge det forskelligt op. Alle bål starter dog på samme måde, med et pyramidebål.

Sådan gør i:

  1. Find nogle små tørre kviste og spåner – gerne nåletræ.
  2. Placer lidt avispapir i midten af bålpladsen.
  3. Placer de tørre kviste og spåner rundt omkring avispapiret, så de danner en pyramide.
  4. Sæt ild til.
  5. Når flammerne får fat, lægger I mere brænde på.
  6. Fortsæt indtil bålet har den ønskede størrelse.

Bålmad huskeliste

Skumfiduser over bål

Det er super hyggeligt og lærende at lave sin egen mad over bål og giver en rustik smagsoplevelse

  • Vand i dunk
  • Arbejdshandsker
  • Kortskaftet spade (hvis den er af stål og uden maling kan man også bruge den til at stege sin mad på)
  • Bagerist fra ovnen (ristene på bålpladserne er ofte i meget tung støbejern og “sluger” meget varme)
  • Stålsvamp og ståltråd (ikke galvaniseret)
  • Wok, gammel pande eller støbejernsgryde
  • Langskaftet tang eller kæmpepincet
  • Dolk eller kniv

Sådan slukkes bålet

Hæld vand på bålet, og rør i det med en pind. Har du ikke vand ved hånden, kan du sprede bålet. Når det ikke ryger mere, er der ikke flere gløder.

Husk, at andre også skal bruge bålpladsen. Tag alt affald med, og ryd op på pladsen, så resten af brændet ligger i en pæn bunke.

Skriv en kommentar